Motivul pentru care nu putem simți rotația Pământului
Deși Pământul se rotește în jurul axei sale, iar împreună cu acesta, întreaga sa suprafață, noi nu putem percepe senzația de mișcare.
În primul rând, pentru a putea percepe orice urmă de mișcare, ar trebui să avem un punct fix de referință, care nu trebuie să se miște odată cu Pământul. Doar așa putem simți schimbările poziției în spațiu. De exemplu, atunci când ne aflăm într-o mașină care circulă pe o autostradă, putem vedea clar obiectele din decor care trec razant pe lângă noi, ceea ce ne conferă senzația de mișcare. Totuși, atunci când zburăm cu avionul, dacă închidem hublourile, nu vom mai putea vedea norii din jur și astfel vom simți că stăm pe loc.
Același fenomen are loc și în cazul mișcării Pământului. Deși acesta se rotește cu o viteză de 1.700 de kilometri pe oră la Ecuator, fără existența unei referințe externe la care să ne uităm, nu putem percepe mișcarea. Singurul mod prin care am putea conștientiza rotația Pământului, ar fi să ne uităm spre Soare sau la stelele de pe cer.
Totuși, observat de pe Pământ, Soarele pare a fi cel care se mișcă de fapt. Îl vedem că răsare la est și că apune la vest, între timp plimbându-se de-a lungul cerului. De asemenea, dacă privim o înregistrare de tipul time-lapse cu cerul înstelat, tot stelele par a fi cele care se mișcă. În fapt, acestea sunt puncte fixe de referință, iar rotația Pământului ne dă impresia că acestea s-ar afla în mișcare.
Așadar, chiar dacă pare că Soarele sau stelele se mișcă iar noi stăm pe loc, realitatea este că Pământul se află într-o rotație continuă, pe care nu o putem șimți din cauza punctelor de referință prea îndepărtate.